Een succesvol G-voetbalkamp
Stijn (26) was deze zomer hoofdleider bij het Athletes in Action G-voetbalkamp, een kamp voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij vertelt over zijn ervaringen, hoe sport en geloof samenkomen en wat het kamp voor de deelnemers betekent.
Hoe ben je betrokken geraakt bij Athletes in Action?
“Drie jaar geleden liep ik stage op een woongroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Een collega, die leiding had gegeven bij een Athletes in Action-kamp, vroeg of dat iets voor mij zou zijn. Omdat ik van sport houd en veel affiniteit heb met de doelgroep, heb ik me aangemeld. Daarnaast kende ik het concept al, want op mijn 14e deed ik zelf mee aan een kamp van Athletes in Action, toen het nog ‘Geloofshelden’ heette.”
Hoe combineer je sport en geloof tijdens het kamp?
“Tijdens het kamp staat er altijd een thema centraal. Dit jaar werkten we met ‘The Four’, vier symbolen die het evangelie uitleggen: het hart, het breukteken, het kruisen het vraagtegen. We noemden het programma ‘Trainer Jezus’, wat betekent dat Jezus ons traint in ons geloof. Elke avond hielden we een overdenking rondom één van deze symbolen.
Bijzonder is dat sommige deelnemers zelf een Bijbeltekst wilden delen of vroegen of ze mochten bidden. Eén jongen wilde bijvoorbeeld met de groep een tekst delen die hij had gelezen. En een ander wilde een keer voorgaan in gebed. Het zijn vaak maar een paar zinnen, maar dat maakt het juist heel puur.”
Hoe ervaren de deelnemers het sportkamp?
“Voor veel deelnemers is dit echt hun vakantie. Ze kijken er het hele jaar naar uit en aan het einde van de week willen ze meteen weten wanneer het volgende kamp is. Dit jaar hadden we veertien deelnemers, waarvan de meesten al jaren terugkomen. Ze kennen elkaar goed en voelen zich verbonden. Hoewel sport centraal staat, draait het niet alleen daarom; we willen dat ze ook een echt vakantiegevoel hebben en genieten van de tijd samen.”
Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder moment tijdens het kamp?
“De kampvuuravond is altijd heel bijzonder. Dit jaar ging het over het breukteken, dat symboliseert wat er tussen jou en God instaat. Tijdens zo’n avond merk je dat er veel speelt in het leven van de deelnemers; er vloeien vaak tranen. Na de kampvuuravond gaan we in kleinere groepjes verder praten.
Ook bidden we veel met de deelnemers. In ons groepje van vier gingen we om beurten voor elkaar bidden, wat ik heel bijzonder vond. Dit had ik andere jaren nog niet meegemaakt. Het was prachtig om te zien dat ze deze stap zetten en zo geestelijk een doorbraak beleven.”
Wat geeft je de meeste voldoening tijdens het leiden van een sportkamp?
“Het plezier van de deelnemers. Het is fantastisch om te zien hoe ze genieten. Ze zijn zo puur en eerlijk in hun emoties, en dat maakt het voor ons als leiding ook heel mooi. Sporten speelt een grote rol, maar ook vriendschappen en de momenten waarop ze open zijn over hun geloof zijn waardevol. Het enthousiasme van de deelnemers werkt aanstekelijk. Dat geeft mij veel voldoening.”
Wat hoop je dat de deelnemers meenemen na het kamp?
“Ik hoop dat wat ze hier leren, ook doorwerkt in hun dagelijks leven. Dat ze weten dat ze op God kunnen vertrouwen en hun zorgen bij Hem mogen neerleggen, of dat nu op hun werk is of tijdens de dagbesteding. En mijn verwachting? Dat ze volgend jaar weer terugkomen voor het kamp!”
Dit kamp biedt meer dan alleen sport; het is een plek waar deelnemers vriendschappen opbouwen, groeien in geloof en zichzelf kunnen zijn. Dankzij de inzet van mensen zoals Stijn, wordt het G-Voetbalkamp elk jaar weer een waardevolle ervaring voor iedereen die erbij is. Denk jij eraan om sportkampleider te worden? Mail dan naar info@athletesinaction.nl voor meer informatie.
Ps. per 1 januari kan jij je inschrijven voor de sportkampen van 2025!